basket Your basket >
>
Your wishlist >

Nu gespreide betaling mogelijk op het juweel van uw dromen! Vraag ons naar de details. Gratis verzekerde verzending van alle orders!

jewelry glossary

Antieke juwelen glossarium
(verklarende woordenlijst)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z         (alles)

Oudslijp of bolsjewiek geslepen briljant

Linken naar onze sieraden en juwelen met oud-slijp of bolsjewiek geslepen briljant vindt u hier, onder de uitleg van roos geslepen diamant.

Vriendelijk dank voor het bezoeken van onze site. Wij denken dat u hier op de juiste plaats bent omdat wij gespecialiseerd zijn in oude en antieke juwelen in sieraden en juwelen in het algemeen en in oude en antieke sieraden en juwelen met oude slijp of bolsjewiek geslepen briljant in het bijzonder. De meeste van onze sieraden en juwelen met oud slijp of bolsjewiek geslepen briljant zijn van Europese origine. Wij streven er naar u enkel die oude en antieke sieraden en juwelen met oudslijp of bolsjewiek geslepen briljant aan te bieden die onze aan onze kwaliteitseisen voldoen. Ons team bestaat uit experts in oude en antieke sieraden en juwelen, diamantairs, edelsteenkundigen, antieke juwelen restaurateurs en taxateurs op het gebied van sieraden en juwelen in de breedste zin van het woord.

Wij geloven dat deze site u enig inzicht verschaft in de toewijding van ons team met betrekking tot kwaliteitscontrole en service. Ons doel is om u oude en antieke sieraden en juwelen met oudslijp of bolsjewiek geslepen briljant aan te bieden van een goede kwaliteit, die zeer draagbaar zijn en aan een interessante prijs.

Een oud-slijp of bosjewiek is in feite geslepen zoals een moderne briljant maar dan in andere verhoudingen. Normaal gesproken heeft een oudslijp of bolsjewiek zelfs één facet (geslepen vlakje) meer dan zijn moderne variant; een moderne briljant heeft een scherpe punt van onderen (de collet) en bij de oudslijp of bolsjewiek is die eraf gepolijst.

De eerste briljanten (ook wel "Mazarins" genoemd) werden geïntroduceerd rond het midden van de 17e eeuw en hadden 17 facetten (geslepen vlakjes) op de kroon (bovenste helft van de steen). Ze worden ook wel dubbelgeslepen briljant genoemd omdat ze gezien worden als een verbeterde oude achtkant (eenvoudigste vorm van briljant-achtig slijpsel).

Vincent Peruzzi, een Venetiaanse diamantslijper, verhoogde later het aantal kroonfacetten van 17 naar 33 (triple-slijp of Peruzzi-briljanten) daarmee in een zeer belangrijke mate het "leven" van de geslepen steen beïnvloedend, al waren de verhoudingen van de Mazarin al belangrijk verbeterd ten opzichte van de roosslijp.

Omdat "bruting" (het maken van een ronde diameter bij een niet-ronde steen) nog niet ontwikkeld was, waren deze vroege briljanten allemaal rondachtige vierkanten of rechthoeken. Met de algemene naam bolsjewiek (tegenwoordig beter bekend als oud-slijp) werden deze stenen reeds algemeen gebruikt in de vroege 18e eeuw. Enige tijd later werd de "Europese slijp" ontwikkeld die een minder dik paviljoen (onderste gedeelte van de briljant) had, een rondere vorm en een andere positionering van de facetten. De oude Europese-slijp was de voorloper van de moderne briljant en is den meest geavanceerde slijpvorm gebruikt in de 19e eeuw.

Freely rendered from Wikipedia: Diamond cut

Juwelen Glossarium

U mist een uitleg?
klik hier voor een aanvraag

Juwelen op thema
Antieke Juwelen Lezing
Adin wall papers       Help       Verzendpolitiek       Handelaars       Abonnement       Twitter   Facebook   Google+   Instagram  Linken
Home  |   Site-veiligheid  |   Volg Uw Bestelling   |   Retourpolitiek   |   Contacteer Ons  |   Antwerp  |   Algemene Voorwaarden   |   Site Map  |   Blog  |   Testimonials  |   In Memoriam