basket Your basket >
>
Your wishlist >

Nu gespreide betaling mogelijk op het juweel van uw dromen! Vraag ons naar de details. Gratis verzekerde verzending van alle orders!

jewelry glossary

Antieke juwelen glossarium
(verklarende woordenlijst)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z         (alles)

De Orlov Diamant

De 189.62-karaat wegende Orlov is één van de grootste en waarschijnlijk historisch meest interessante diamanten ter wereld, en één van de grootste schatten van het Russische Diamant Fonds in Moskou. De Orlov lijkt nog het meest op een half ei, rooscut geslepen aan de bovenkant en practisch plat van onder. De afmetingen zijn ongeveer 35mm x 32mm x 27mm.


Uitleg gaat verder onder de foto.
Klik op de foto om een vergroting van de Orlov-diamant te zien.
Klik op de foto om een vergroting van de Orlov-diamant te zien.


De verhalen over geschiedenis van de Orlov zijn nogal uiteenlopend. Veel experten en schrijvers geloven dat de Orlov één en dezelfde steen is als de "Grote Mogul", die door Tavernier (Frans wereldreiziger en juwelier) in India gezien is maar dat de kennis van de locatie van de steen sindsdien verloren is gegaan. Als dit waar is, was de steen waarschijnlijk deel van de plundering van Delhi door Nadir Shah in 1739. Het is mogelijk dat de steen gestolen is na de moord op Nadir en dat het zijn weg naar Amsterdam op duistere wijze (inclusief moord en diefstal) gevonden heeft.

Op een negentiende eeuwse tekening van de Orlov Diamant is de basis van de steen iets onregelmatig, meer dan de ovaal-achtige steen die in de slijpinstructies van Tom R. Barbour stonden in zijn bekende diamant replica series in het blad "the Lapidary Journal" in de vroege zestiger jaren van de twintigste eeuw. Volgens een andere bron echter, was de Orlov origineel het oog van de Hindoe god Sri-Ranga in een tempel in Srirangem in het district Trichonopoly, ongeveer 160 kilometer van het meest zuiderlijke punt van India. De diamant werd gestolen uit de tempel door een Franse soldaat die gedeserteerd was na het vechten in de Carnatische Oorlogen. Deze soldaat zou gevlucht zijn naar Madras en daar de steen aan een zeekapitein verkocht hebben voor $10,000. De kapitein zou op zijn beurt de steen verkocht hebben in London aan een Perzische handelaar genaamd Khojeh voor $60,000. De Perzische handelaar bracht de steen naar Amsterdam en het was in 1775 dat de Russische edelman Graaf Gregory Orlov de grote eivormige edelsteen kocht voor $450,000. De edelman bood de steen aan keizerin Catherine II, in een poging zijn plaats als haar favoriet terug te winnen. Zij accepteerde het kado maar weigerde Orlov zijn voormalige invloedrijke positie aan het hof opnieuw in te laten innemen.

Catherine heeft de Orlov nimmer gedragen maar heeft hem laten monteren op de top van de dubbele adelaar op de Keizerlijke Scepter. Het is nog steeds in deze situatie dat de steen te zien is in het Kremlin Museum. Er zijn verschillende spellingsvormen voor de naam, namelijk Orloff of Orlow. Afwisselend worden ook namen gebruikt als: Amsterdam, Lasarev, of Septer.

Bron: DIAMONDS - Famous, Notable and Unique (GIA)

Juwelen Glossarium

U mist een uitleg?
klik hier voor een aanvraag

Juwelen op thema
Antieke Juwelen Lezing
Adin wall papers       Help       Verzendpolitiek       Handelaars       Abonnement       Twitter   Facebook   Google+   Instagram  Linken
Home  |   Site-veiligheid  |   Volg Uw Bestelling   |   Retourpolitiek   |   Contacteer Ons  |   Antwerp  |   Algemene Voorwaarden   |   Site Map  |   Blog  |   Testimonials  |   In Memoriam