basket Your basket >
>
Your wishlist >

Nu gespreide betaling mogelijk op het juweel van uw dromen! Vraag ons naar de details. Gratis verzekerde verzending van alle orders!

jewelry glossary

Antieke juwelen glossarium
(verklarende woordenlijst)

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z         (alles)

Op zoek naar oude sieraden of juwelen
met roos geslepen diamant?
U bent op de juist plaats aangekomen.

Roosslijp diamant

Klik hier om onze gehele collectie oude antieke sieraden met roosgeslepen diamant te zien.

Linken naar onze sieraden en juwelen met roosdiamant kunt u vinden hier onder de uitleg van roos geslepen diamant.

Vriendelijk dank voor het bezoeken van onze site. Wij denken dat u hier op de juiste plaats bent omdat wij gespecialiseerd zijn in oude en antieke juwelen in sieraden en juwelen in het algemeen en in oude en antieke sieraden en juwelen met roosdiamant in het bijzonder. De meeste van onze sieraden en juwelen met roosgeslepen diamant zijn van Europese origine. Wij streven er naar u enkel die oude en antieke sieraden en juwelen met roosdiamant aan te bieden die onze aan onze kwaliteitseisen voldoen. Ons team bestaat uit experts in oude en antieke sieraden en juwelen, diamantairs, edelsteenkundigen, antieke juwelen restaurateurs en taxateurs op het gebied van sieraden en juwelen in de breedste zin van het woord.

Wij geloven dat deze site u enig inzicht verschaft in de toewijding van ons team met betrekking tot kwaliteitscontrole en service. Ons doel is om u oude en antieke sieraden en juwelen met roosdiamant aan te bieden van een goede kwaliteit, die zeer draagbaar zijn en aan een interessante prijs.

Roos geslepen diamant: De standaard roosslijp, ook genaamd Hollandse roos, heeft 24 driehoekige facetten: zes ster facetten die samenkomen bovenin in de punt en 18 kruisfacetten. Vanwege de afwezigheid van het paviljoen (de platte bovenkant van bijvoorbeeld een brilliant geslepen steen), zijn veel roosgeslepen stenen gezet op een reflector/spiegel van zilver folie.

Zo rond 1476 introduceerde Lodewyk (Louis) van Berquem, een Vlaamse diamantslijper de absolute symetrie in de plaatsing en rangschikking van de facetten (geslepen vlakjes). Hij begon met het slijpen van stenen die we nu kennen als pendeloque, briolette of druppelvorm; peervormen met driehoekige facetten aan beide zijden. Rond het midden van de 16e eeuw werd het roosslijpsel of rosette geïntroduceerd in Antwerpen: dit bestond uit driehoekige facetten die in een symetrisch patroon rond het midden geplaatst waren, maar met de bodem van de steen plat gelaten. In feite dus eigenlijk een kroon (bovenste gedeelte van een briljant) zonder paviljoen (onderste gedeelte van een briljant). Veel grote en oude, belangrijke Indische diamanten (zoals bijvoorbeeld de Orloff en de Sancy) hebben een roosslijp-achtige vorm; er wordt soms verondersteld dat de Westerse slijpers beïnvloed waren door Indische stenen, omdat sommige van deze stenen eerder waren geslepen dan de Westerse versie van de roosslijp. De Indische "roosslijpsels" waren verre van symetrisch omdat het doel van de Indische slijpers was om zoveel mogelijk gewicht te behouden (ingegeven door de goddelijke status van diamant in India). Hoe dan ook, het roosslijpsel bleef zich ontwikkelen waarbij met de diepte, het aantal facetten en de plaatsing daarvan flink geëxperimenteerd werd. (Deze paragraaf is gecopieerd en vertaald van Wikipedia: Diamond cut)

De roosslijp verloor aan populariteit in de vroege 18e eeuw na het uitvinden van de brilliantslijp. Echter aan het begin van de 20e eeuw was er een lichte opleving van het gebruik van de roosgeslepen stenen. In die dagen, wanneer er teveel verlies zou zijn bij het slijpen van de ruwe diamant naar een brilliant, opteerden de diamantairs/slijpers voor één of twee roosslijpsels. Wanneer een steen zo geslepen is dat de vorm dat zowel boven- als onderkant van de steen in het roosslijpsel is, spreken we van een double rose cut. Soms werd roosslijpsel gebruikt in sieraden en juwelen wanneer de ontwerper, zoals bijvoorbeeld Fabergé, het belangrijker vond dat andere ornamenten van het object domineerden boven het gebruik van stenen. Bekende roosdiamanten zijn o.a. "The Great Mogul" en "the Orlov".

Normaal, wanneer men het over een roosslijp diamant heeft, refereerd men aan een kegelvormige diamant (of een andere vastgestelde symmetrische vorm) met een wisselend aantal facetten (gebruikelijk twee horizontale lagen die naar een punt opgebouwd zijn) en met een platte bodem (niet te verwarren met een "paviljoen" - dat bevindt zich aan de bovenkant van een steen).

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een roosslijp in eerste instantie een slijpvorm is, net zoals het "smaragdslijpsel" in eerste instantie slechts een slijpvorm is. Men kan smaragden vinden die roosgeslepen zijn en diamanten in het smaragdslijpsel. Zo kan men behalve roos geslepen diamanten ook granaat in het roosslijpsel vinden. Dit is belangrijke informatie en voorkomt het veelvuldig misbruik van de term roosslijp.

Ook kan het woord "roos" misleidend zijn en verward worden met de bloem of zelfs met de kleur "roze". Het is daarom belangrijk dat wanneer u in de beschrijving van een bepaald artikel de omschrijving "roosslijp" vindt zonder verdere informatie, dat u er niet automatisch van uitgaat dat het dan om diamanten gaat. Een andere foutieve benaming van roosgeslepen diamant is "diamantjes", het mag nmiddels duidelijk zijn dat het woord "diamant" enkel de materie "diamant" betreft en niets te maken heeft met een slijpvorm.

Er zijn verschillende variaties roosslijp:

 • De Brabantse roos (ook wel Antwerpse roos genoemd)
 • De "recoupιe" roos
 • De kruisroos
 • De zes-facetten roos
 • De drie-facetten roos
 • De "mode" roos
 • De "Chiffre" roos
 • Varieteiten van een brilliant-slijp maar met een vlakke basis:
 • De markiesvormige roos
 • De peervormige roos

 • Juwelen Glossarium

  U mist een uitleg?
  klik hier voor een aanvraag

  Juwelen op thema
  Antieke Juwelen Lezing
  Adin wall papers       Help       Verzendpolitiek       Handelaars       Abonnement       Twitter   Facebook   Google+   Instagram  Linken
  Home  |   Site-veiligheid  |   Volg Uw Bestelling   |   Retourpolitiek   |   Contacteer Ons  |   Antwerp  |   Algemene Voorwaarden   |   Site Map  |   Blog  |   Testimonials  |   In Memoriam